poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Pyszne, domowe placuchy z brokułem

Ostatnio przeglądam kilka stronek i trafiłam na  przepis placków z kalafiorem. Już kiedyś robiłam takie i Adamowi nie bardzo przypadły do gustu, ale postanowiłam zaryzykować, bo spodobał mu się mój pomysł. :)
Oczywiście listę zakupów zapisałam na kartce, której skleroza zapomniałam i z pamięci robiłam zakupy. Nie wiedząc czemu zamiast kalafiora, wzięłam brokuła, a Adam podejrzewał, że nie to kupujemy, ale słowem się nie odezwał. Ale nie żałuję, bo wyszły świetnie i zielony kolor wcale nie zniechęcał. Szkoda tylko, że wyszło tego tak mało. :) I takim sposobem wyszły brokułowe placki, a nie kalafiorowe. Czasami pomyłki się opłacają. :] A pomyłka mogła być spowodowana dniem 1-szym kwietnia, nieświadomie zrobiłam sobie żart na Prima Aprillis. :P
Oczywiście obowiązkowo muszę się z Wami podzielić przepisem. Mam nadzieję ktoś z niego skorzysta. Oczywiście dodatkiem był nasz ulubiony sos czosnkowy własnej roboty. :)


Składniki:

Ciasto na placki:
- 1 duża główka brokuła
- 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki
- 2 duże jajka
- 4 ząbki czosnku
- 3 drobno pokrojone szalotki
- olej
- sól i pieprz

Sos czosnkowy:
- jogurt naturalny/grecki 
- majonez
- czosnek
- sól i pieprz

Dodatkowo można dodać szczypiorek do udekorowania całości i do smaku.


Przygotowanie:

Placki:
Umyty i pokrojony na różyczki brokuł wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 2-3 min. Można go też rozgotować jak ja zrobiłam i później łatwiej go zblendować. W wersji z kalafiorem jest by posiekać różyczki, ale ja razem z posiekaną szalotką (w kosteczkę) oraz czosnkiem wrzuciłam do blendera i wszystko zmiksowałam. Następnie przelałam całość do miski, wrzuciłam jajka, przesiałam do całości mąkę, dodałam sól oraz pieprz i mieszałam by nie powstały mi jakieś grudy. Następnie na rozgrzaną patelnię z nie dużą ilością oleju wykładałam ciasto łyżką. Smażyłam, aż się zarumieniły (lubimy bardziej przysmażone) i wyjęłam na talerz z ręcznikiem papierowym by odsączyć tłuszcz. 

Sos czosnkowy:
Ja swój robię w blenderze, a właściwie Adam to robi, bo uwielbia robić sos czosnkowy. :) . Wrzucamy do "kielicha" ząbki czosnku (my dajemy przeważnie ok. 6-7 ząbków - lubimy ostrzejszy), jogurt i majonez (przeważnie pół na pół, no chyba, że coś w smaku jest nie tak to dodajemy czegoś więcej). Następnie blendujemy, a jak wszystko się połączy dodajemy sól i pieprz i jeszcze chwilę miksujemy. 

GOTOWE!


I tak oto powstaje smaczne, zdrowe, zielone jedzonko z pysznym sosikiem. ;)
Mam nadzieję wypróbujecie przepis i dacie znać, czy Wam też tak smakowało. :)

SMACZNEGO! :)


Jak macie fajne przepisy na takiego typu placki to podzielcie się, chętnie spróbuję znów czegoś zwariowanego i innego, oczywiście łatwego i szybkiego w przygotowaniu. :)
W razie nie jasności piszcie, bo wiem, że potrafię pisać bez ładu i składu.
A Wy jedliście kiedyś takie placki? ;)
Pozdrawiam,
Janettt

5 komentarzy:

  1. Ale smakowicie wyglądają, muszę wypróbować przepisu <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega! Chętnie kiedyś spróbuję takich placków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z racji bycia wege próbowalam już przeróżnych 'kotletów', brokułowe są jednymi z najlepszych ♥

    OdpowiedzUsuń

Skoro już tu jesteś mam nadzieję zostawisz jakiś ślad. :)